Promyki (Korbacze)
Serki w formie długich nitek
Serki w formie długich, białych lub wędzonych nitek, produkowane ręcznie z mleka krowiego i tradycyjnie wędzone w wędzarni opalanej drewnem bukowym.
Promyki (korbacze) to jeden z najpopularniejszych serów górskich, głównie za sprawą kształtu przypominającego makaronowe nitki. Korbacz to słowo oznaczające bicz, i stąd też nazwa na długie i cienkie, splecione jak bicz wiązki sera.
Produkowany jest z mleka krowiego wg tradycyjnej receptury, która sprawia, że zachwyca swoim smakiem i zapachem. Ma łagodny smak, mniej słony niż oscypek, jest też mniej twardy.
Korbacze Pasji Sera, które nazwaliśmy Promykami Karpackimi, to doskonały przysmak, dostępny w wersji białej, wędzonej lub z ziołami.
Jak jeść korbacze? Można je podać na tysiące sposobów, zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Świetnie sprawdzają się jako przekąska do piwa, wina lub wódki.
Chętnie spożywane są jako przystawka.
Doskonale nadają się też jako dodatek do sałatek i innych potraw, spełniając tym samym rolę głównego posiłku.
Są nieodłącznym elementem weselnego stołu oraz regionalnego stołu na różne uroczystości i imprezy folklorystyczne.
Skład: mleko krowie, podpuszczka i sól.
Nie zawiera konserwantów i barwników.
Data ważności: 2 miesiące
Opakowanie: produkt pakowany próżniowo