Sery górskie
Produkcja serów to rzemiosło, w które trzeba włożyć wiele serca i lat doświadczenia na każdym etapie produkcji. Nie inaczej jest z serami górskimi. Czerpiemy to, co najlepsze z podhalańskiej tradycji serowarstwa, by powstał prawdziwy podhalański ser.
Krzemyki Karpackie
Wędzone lub białe
Serek wędzony lub biały nie wędzony wytwarzany w 100% z mleka krowiego. Średnio solony o charakterystycznym dojrzałym smaku.
Doskonały na grilla, jak również podany na zimno. Można go również wykorzystać w kuchni jako dodatek do potraw. Idealnie łączy się ze słodkimi konfiturami i dżemami.
Promyki (Korbacze)
Wędzone, białe lub z ziołami
Uwielbiane szczególnie przez dzieci, serki w formie długich nitek, produkowane ręcznie z mleka krowiego i tradycyjnie wędzone w wędzarni opalanej drewnem bukowym. Mają łagodny smak, delikatnie słony. Idealnie nadają się na przekąskę lub jako dodatek do sałatek. Dostępne są w wersji białej, wędzonej lub z ziołami.
Harnaś
Wędzony król górskich serów
Prawdziwy rarytas, ozdoba stołu za sprawą oryginalnego, wrzecionowatego kształtu i tradycyjnej kilkusetletniej receptury. Wędzony delikatnym dymem z drewna śliwy. Wytwarzany w 100% z mleka krowiego.
Szyszka
Wędzona lub biała
Delikatny w smaku i uwielbiany przez dzieci i dorosłych ser wytwarzany z mleka krowiego. Doskonale nadaje się na kanapkę lub do sałatki, a także jako przekąska pokrojona na plasterki, idealnie smakuje też na ciepło z dodatkiem konfitury z żurawiny lub z borówki.
Gołka
Wędzona lub biała
Tradycyjny ser w kształcie walca, wędzony lub biały, produkowany z mleka krowiego. Jest delikatny w smaku, ma niewielką zawartość soli. Posiada twardą skórkę przez co jest uwielbiany w szczególności przez dzieci. Dzięki swojej kruchości może śmiało konkurować z parmezanem!