Pasja Sera to rodzinna Serowarnia Karpacka położona w sercu województwa podkarpackiego, w małej wsi Krzemienna nad Sanem, regionie słynącym z bogatej tradycji serowarstwa.
To tu, na naturalnych, górskich pastwiskach całymi dniami pasą się krowy, owce i kozy, dając nam najwyższej jakości mleko będące podstawą naszych serów.
Smak naszych serów zawdzięczamy długiemu 20-letniemu doświadczeniu w serowarstwie oraz pasji, którą wkładamy w proces produkcji, aby uzyskać wyjątkowy, prawdziwie mistrzowski ser.
Założyciele Pasji Sera to Magda i Staszek, których, oprócz bliskich, małżeńskich więzów, łączy miłość do serów. Swoje doświadczenie zdobywali w sercu polskiego karpackiego serowarstwa – na Podtatrzu, gdzie rodzina Staszka od pokoleń serwuje turystom i mieszkańcom najprzedniejsze sery.
Nasze sery przygotowujemy w naturalny sposób w spokojnej wiejskiej atmosferze, bez konserwantów, polepszaczy, syntetycznych barwników czy aromatów.
W Pasji Sera przestrzegamy rygorystycznych wymagań produkcji narzuconych przez przepisy sanitarne.
Jaki skład mają sery Pasji Sera?
Nasze sery są w 100% naturalne. W składzie mają jedynie mleko, podpuszczkę i przyprawy. Nie posiadają konserwantów, polepszaczy, syntetycznych barwników czy aromatów. To wszystko sprawia, że zachwycają swym smakiem i zapachem.
Do wielu produktów dostępnych w sklepach, oprócz mleka, dodawane są tłuszcze roślinne, w tym utwardzony olej palmowy, a także mleko w proszku, łój, serwatka, soja, skrobia pszenna, a także barwniki i konserwanty (m.in. azotan potasu zwiększający ryzyko nowotworów). To wszystko sprawia, że produkty te mają niewiele wspólnego z prawdziwym serowarstwem.
Jakie mleko używamy do produkcji naszych serów?
Pochodzi ono z kilkunastu, ściśle wyselekcjonowanych lokalnych gospodarstw, spełniających normy produkcji ekologicznej oraz z Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki z Odrzechowej. Pastwiska, na których wypasają się zwierzęta, spełniają normy stawiane ekologicznym użytkom zielonym, potwierdzone często odpowiednim certyfikatem.
Świeżość mleka nie jest tu sloganem, bowiem dostarcza się je do produkcji bezpośrednio po udoju. Jest ono w pełni naturalne, nie jest np. odtłuszczane ani poddawane innym zabiegom, w tym zabiegowi pasteryzacji.
Jak dbamy o naturalność w procesie produkcji?
W porównaniu do dużych mleczarni, Pasja Sera to zakład o stosunkowo niewielkiej skali produkcji, dzięki czemu jesteśmy w stanie dokładnie kontrolować proces produkcji i jakość otrzymywanych serów.
Jest to produkcja ręczna, rzemieślnicza. Dalecy jesteśmy od pracy maszynowej, typowej dla dużej mleczarni, w której pracownicy często nie widzą tworzonego przez maszyny sera.
Mleko, które używamy do produkcji, nie jest poddawane wcześniejszej pasteryzacji, jak w typowym zakładzie przemysłu mleczarskiego. Dzięki temu ma ono odpowiednie, niskie PH, które pozwala na łatwe i naturalne ścinanie się mleka po dodaniu podpuszczki oraz na łatwe formowanie sera.
Pasteryzacja ma miejsce dopiero na etapie wyrobu końcowego, w temperaturze 62 lub 68 stopni C, czyli o 20 stopni niższej niż w typowej mleczarni. Kontrolując bezpośrednio cały proces produkcji Pasja Sera może sobie pozwolić na niższą temperaturę pasteryzacji, bez ryzyka dla trwałości wyrabianego sera, za to z dużą korzyścią dla jego walorów smakowych.
Podsumowując, technologia produkcji pozostała ta sama, co na bacówce, jednak odbywa się ona w ściśle kontrolowanych warunkach higienicznych.